• Fra Jón Sigurðssons lejlighed i Jónshús.
    Mindeudstilling
    Fra Jón Sigurðssons lejlighed i Jónshús.

Jón Sigurðssons mindeudstilling

Mindeudstillingen om Jón Sigurðsson er som regel åben lørdage og søndage kl. 10–16 og tirsdage, onsdage, torsdage og fredage kl. 11–17.

Islands Alting lod udstillingen opføre i Jón Sigurðssons og hustruen Ingibjörg Einarsdóttirs lejlighed i huset i året 1993 i anledning af at der var gået 150 år fra udgivelsen af kongens resolution om Altingets genoprettelse den 8. marts 1843.

I tre af lejlighedens værelser er der opstillet en udstilling om Jón Sigurðsson, lederen af Islændingenes selvstændighedskamp. I det første værelse fortælles der om hans barndom og opvækst og universitetsårene i København. I hjørneværelset, som i sin tid var hans kontor, gøres der et forsøg på at genskabe atmosfæren fra den sidste del af det 19. århundrede. Der står kopier af Jón Sigurðssons skrivebord og skrivebordsstol og derudover møbler som blev indkøbt da den første udstilling om Jón blev lavet i 1974. I det tredje værelse fortælles der blandt andet om selvstændighedskampen, Jón Sigurðsons videnskabelige arbejde, ægteparrets hjem, deres død og begravelse, samt en udstilling af effekter som har tilhørt Jón, udlånt fra Islands Nationalmuseum i Reykjavík. 

Udstillingen er lavet af Björn G. Björnsson, tekst af Guðjón Friðriksson, historiker. Oversættelse af Lars H. Andersen og billeder af Jóhannes Long.

200-året for Jón Sigurðsson 

I anledning af 200-året for Jón Sigurðsson 2011 besluttede Jón Sigurðssons jubilæumsudvalg at få lavet multimediemateriale af høj kvalitet om Jón Sigurðssons liv og arbejde, der nu er tilgængeligt i Jónshús, på Hrafnseyri og i Islands Nationalmuseum. Firmaet Gagarin producerede multimediematerialet og Guðjón Friðriksson skrev teksten. Marianne Skovsgård Nielsen oversatte teksten til dansk. Historiske billeder er fået hos Nationalmuseet, men desuden blev der taget billeder og film specielt til projektet.

Tidslinje om Jón Sigurðsson, hans liv, politiskt arbejde og videnskab.